středa 22. srpna 2012

Jak bylo na Stampede

Opet, jako spravny zpravodaj, hlasim se s aktualnimi informacemi z naseho pobytu v Calgary;-)
Uz je tomu vic jak mesic, kdy v Calgary probehla snad nejvetsi udalost roku pro mistni obyvatele - Stampede.
Tusim, ze k tomu doslo tyden nebo dva po svatku Canada day. 
Uz kdyz jsme byli na vylete na Niagarskych vodopadech, v hostelu se zminila jedna Nemka, kdyz jsme se bavili, ze zvedame kotvy v Torontu a mirime do Calgary, ze je tam v lete velika akce. Vubec jsme sice nevedeli, co mysli, ale nevadi, zjistili jsme na miste:-)
Oznameni, ze bude 100 let vyroci Stampede, bylo snad ve vsech vylohach a vsude kolem uz nejmin od kvetna.


Stampede je udajne nejvetsi akce pod sirym nebem, alespon oni to tvrdi;-) 
Uz asi tyden dopredu se zacali ve meste objevovat lidi v kovbojskych kloboucich, kozackach a westernovem obleceni a i v praci jsem zaznamenala, ze vsichni berou kosile, kozacky a klobouky utokem. Vsak ted uz misto westernoveho zbozi prodavame plavky:-)
Udalost zacala v patek, coz bylo opravdu vyborny, protoze jsem byla v praci. Lidi tu maji uz tak malo dovolene a tohle je jeste nuti vzit si dovolenou, pokud by chteli videt tzv Parade
Hodne brzy rano se lidi schazeji ve meste a hledaji si nejlepsi mista, aby mohli sledovat slavnostni pruvod zahajeni celeho Stampede. Milda zacinal v praci pozdeji, tak tam zamiril a ten "prvomajovy" pruvod nafotil. Asi to bylo v dost podobnem duchu, jen misto prvomajovych rekvizit se tam objevovaly konske povozy, mazoretky, Indiani a dalsi, kteri meli na Stampede vystupovat. Skoda, mozna to bylo z celeho Stampede to nejzajimavejsi.



Stampede se konalo po celych 10 dni ve Victoria parku, coz je areal v podobnem duchu jako brnenske vystaviste. My jsme si vychytali den, kdy byl vstup zdarma, coz bylo v nedeli na Family day. Takze jsme opet hodne brzo vstavali, aby se na nas jeste dostala snidane, zase ve forme palacinek se javorovym syrupem. Ani tentokrat jsme nebyli sami, fronta byla dlouha pres cely areal, ale nastesti dav postupoval rychle. V organizaci snidani zdarma uz maji praxi, to jim nelze uprit;-) 
Po snidani jsme se konecne zacali venovat mistnimu programu. Obesli jsme nejake pavilony, v jednom jsme se docela nasmali, kdyz tam mimo westernoveho zbozi, vztahujicimu se ke Stapede, prodavali taky smetaky a mopy a delali tam uplne stejne prezentace, jak zname z teleshoppingu. A nebylo jich malo. Krome toho nas tam taky zaujala "umelecka dila", ruzne obrazy s takovymi barvami, ze umelec musel tvorit nejspis pod vlivem omamnych latek. Takze i to je k videni na Stampede. Samozrejme vsude stanky s predrazenym jidlem a taky kolotoce ve velkem stylu.









Byly tam ale i veci k videni, ktere se Stampede opravdu tematicky souvisely;-) Podivali jsme se do staji, kde vystavovali kone, byky, dobytek, mohli jsme videt zavod ve strihani ovci, apod. Na kazdem Stampede take probiha vzdy nejake rodeo, ktere ovsem uz zdarma neni. My jsme zadne nevideli, jednak byly listky vyprodane nekolik dni dopredu a taky bylo pomerne drahe, takze jsme se rozhodli, ze navstivime nejake rodeo mimo Stampede nekdy jindy. Nejvic ze vseho jsme se tesili, ze se podivame do Indian village na vystoupeni puvodniho obyvatelstva:-) Sledovali jsme ukazky indianskych tancu, prohlizeli se teepee, sledovali Indiany, jak rucne vyrabeji ruzne predmety. V Indianske vesnici se nam libilo ze vseho nejvic.
Ten den byl docela slusny parak, tak jsme akci odpoledne zakoncili a muzeme si odskrtnout. Byli jsme na Stampede:-)














Tady je na miste vratit se k tradici podavani snidani zdarma po celych 10 dni, kdy probiha Stampede. V teto dobe je mozne zajit do ruznych restauraci ve meste, kde je mozne zdarma tuto snidani absolvovat, vestinou ve forme palacinek. Dalsi sobotu me vzala Maureen na jeji oblibenou snidani jejich Indickych pratel. Maureen si na tom docela ujizdi, takze se tam zjevuje kazdy rok. Musim rict, ze to stalo zato. Snidane byla velmi vydatna a krome tradicnich palacinek podavali predevsim ochutnavku indickych jidel, takze od kazdeho trosku jsme si prijemne zaplnily zaludky:-) Skoda, ze se Milda nemohl ucastnit, musel bohuzel na svoji obvyklou sobotni sichtu, jinak by to jiste ocenil:-)

Žádné komentáře:

Okomentovat